Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

11 προσφυγόπουλα παρέλασαν στη Μυτιλήνη (εικόνα)

Έντεκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μαζί με τον ενήλικα Νασί από το Πακιστάν παρέλασαν με τους Έλληνες συμμαθητές τους στην προκυμαία της Μυτιλήνης, για την επέτειο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

Ο 15χρονος Ατασάν από το Πακιστάν, ο 16χρονος Ιναγιέζ από το Αφγανιστάν, οι 17χρονοι Μαχμούτ, Αλιζαϊγκάν, Αβάζ, Αμπντούλ και Αλίρεζα από το Πακιστάν και ο συνομήλικος τους Σαϊφουλάχ από το Αφγανιστάν, οι 18χρονοι Ιρφάν από το Πακιστάν μαζί με τους συνομηλίκους τους Χαντή και Καζίμ από το Αγφανιστάν. Αυτά είναι τα παιδιά της που συμμετείχαν στην παρέλαση μαζί με τους καθηγητές τους.

Το καμάρι τους ο Χαντή, που με 19,2 αποφοίτησε τη Β Γυμνασίου, ήταν σήμερα ο παραστάτης της Ελληνικής σημαίας. «Είναι ο δεύτερος καλύτερος μαθητής του σχολείου, λέει η καθηγήτρια του Ιουλία Σαράντου, από τους πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις του και θα ‘λεγε κανείς ο πιο επιμελής».

Ο ίδιος ο Χαντή νιώθει διπλά περήφανος. Για την προσπάθεια του στο σχολείο αλλά και για την προσπάθεια του στη ζωή. Έφυγε μόνος του από το Αφγανιστάν, κυριολεκτικά κυνηγημένος. «Πόλεμο, συμμορίες και κανένα δικαίωμα στη γνώση» λέει πως άφησε πίσω του. Πέρασε στο Ιράν, στη συνέχεια στην Τουρκία και το πρωί της 28ης Μαρτίου 2016 ήρθε στη Μυτιλήνης. Τα δύσκολα δεν είχαν τελειώσει. Έμεινε τέσσερις μήνες κρατούμενος στο χοτ σποτ τότε της Μόριας σε χώρο κράτησης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων όπου άρχισε να μαθαίνει Ελληνικά κουβεντιάζοντας με τους Αστυνομικούς. Μετά ήρθε η δομή της ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα» και το σχολείο.

«Οι Έλληνες ήταν και είναι μια ανοικτή αγκαλιά για μένα. Με βοήθησαν και με βοηθούν. Τους χρωστάω τα πάντα» λέει. Δηλώνει «περήφανος» για το ότι στάθηκε πίσω από την Ελληνική σημαία. Νιώθει «περήφανος» και για τα δικαιώματα που απορρέουν από τις υποχρεώσεις του. «Προσπαθώ στο σχολείο, τα καταφέρνω και με επιβραβεύουν όσο και τους ¨Έλληνες που προσπαθούν. Αυτό είναι ωραίο, είναι δημοκρατικό» λέει.

«Greca sunt non leguntur» («Ελληνικά είναι δεν μαθαίνονται») έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Για όλους τους άλλους ισχύει, με εξαίρεση τα παιδιά πρόσφυγες. Για αυτούς τα Ελληνικά είναι εύκολη γλώσσα. Τόσες δυσκολίες ξεπέρασαν εξάλλου. Περήφανος σήμερα στην τρίτη γραμμή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης ο 13χρονος ξανθός Ιμάν από το Αφγανιστάν. Για την ιστορία και μόνο παρέλασε με τη στολή που τους αγόρασαν οι καθηγητές του!

Πηγή: lifo.gr

Tags
Back to top button