Περισσότερες από 100 γυναίκες νεκρές από την αρχή του χρόνου: Η Γαλλία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις αποκαλούμενες "feminicides" -τις δολοφονίες, δηλαδή, γυναικών- από τα χέρια των συντρόφων τους, εγκαινιάζει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το θέμα ελπίζοντας ότι από αυτήν θα προκύψει ένα παγκόσμιο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου.
Η διοργάνωση, την οποία εγκαινίασε η υπουργός Ισότητας, Μαρλέν Σιαπά, θα διαρκέσει τρεις μήνες και στοχεύει να μειώσει τα 222.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας -σωματικής ή σεξουαλικής- που καταγράφονται ετησίως στη Γαλλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
«Επείγον», είναι ο σημερινός τίτλος για το θέμα της εφημερίδας Liberation την ώρα που το φαινόμενο συνεχίζει να προσλαμβάνει σοβαρές διαστάσεις. Την Κυριακή μια 90χρονη έγινε το 101ο θύμα. Ο 94χρονος σύζυγός της θεωρείται ύποπτος ότι την σκότωσε με το μπαστούνι του.
Αναφορικά με το 2018 οι αρχές κατέγραψαν 121 κρούσματα δολοφονιών γυναικών από τον σύζυγο ή σύντροφό τους, δηλαδή έναν φόνο κάθε τρεις μέρες. Πανευρωπαϊκά, η Γαλλία συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες όπου καταγράφονται οι περισσότεροι φόνοι γυναικών με 0,18 ανά 100.000 γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που αφορούν το 2017. Η Γαλλία έτσι κατατάσσεται μπροστά από την Ελβετία (0,13), την Ιταλία (0,11), την Ισπανία (0,12) αλλά πίσω από την Γερμανία (0,23).
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα λάβουν μέρος 80 προσκεκλημένοι: από υπεύθυνους οργανώσεων και αστυνομικούς, ως δικαστές ή δικηγόρους και περισσότεροι από δέκα υπουργοί--ανάμεσά τους η Σιαπά, η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ και ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.
Αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ανακοινώσει «τα πρώτα επείγοντα μέτρα με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Η συζήτηση θα διεξάγεται παράλληλα με τις συναντήσεις 91 τοπικών φορέων για το ίδιο θέμα σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Σιαπά υποσχέθηκε «σημαντικές ανακοινώσεις» από την πρώτη κιόλας ημέρα και παράλληλα σκοπεύει να κινητοποιήσει και άλλους υπουργούς μέσα από μια σειρά ενημερώσεων του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό και συνεχίζοντας με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Παιδείας και Στέγασης.
Η πρωτοβουλία ωστόσο της κυβέρνησης Μακρόν έχει δεχτεί και επικρίσεις καθώς υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι οι αρχές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα. Ακτιβιστές καταγγέλλουν τα ανεπαρκή κονδύλια που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα διαθέσει για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Η ομάδα πίεσης #NousToutes--η οποία την Κυριακή, έπειτα από τον 100ο φόνο γυναίκας από τον σύντροφό της, συγκέντρωσε διαδηλωτές στην πλατεία του Τροκαντερό με θέα τον Πύργο του Άιφελ, εκτιμά ότι απαιτούνται ένα δισεκ. ευρώ για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. Αντίθετα, η Σιαπά ανακοίνωσε την Πέμπτη «ένα ειδικό κονδύλι» ύψους ενός εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ενώσεων που δρουν για την καταπολέμηση του φαινομένου.