ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Casus Belli» γύρω από το Καστελόριζο – Γιατί και πως ανάβουν τα αίματα (vid)

«Η χαμηλή ταχύτητα που διατηρεί το Oruc Reis από το πρωί της Τρίτης,  το «κρυφτό» από το διαδίκτυο με το κλείσιμο του πομπού και οι κινήσεις που γίνονται στην περιοχή της navtex, παραπέμπουν στο επόμενο βήμα των προκλήσεων:

Την πόντιση καλωδίων στο νερό. Έως στιγμής δεν έχουν υπάρχει στοιχεία που να παραπέμπουν σε έρευνες, αλλά σε προπαρασκευαστικές ενέργειες».

Αυτό ανέφεραν ανώτατες πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας σε μέσα ενημέρωσης.

Όπως συμπεραίνεται, ενδεχόμενη απόφαση της Άγκυρας να στείλει το Oruc Reis πιο κοντά από τα 12 ναυτικά μίλια σημαίνει ότι αναζητά με κάθε τρόπο την έμπρακτη αντίδραση της Αθήνας.

Άλλωστε, επισημαίνεται από ανώτατες πηγές, το γεγονός πως το βορειότερο σημείο της παράνομης navtex φτάνει μέχρι τα 6,5 ναυτικά μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, είναι μια πράξη που θέτει υπό αμφισβήτηση το Ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια!

Ένα είναι το σίγουρο: Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν φοβούνται να πράξουν αυτό που πρέπει! Την ίδια ώρα, στην ελληνική κυβέρνηση εξετάζουν μια σειρά από σενάρια που βασίζονται σε ανάλυση των ενεργειών του Ερντογάν, για να απαντήσουν στο ερώτημα «γιατί ξαναβγήκε στα ανοιχτά το Ορούτς Ρέις».

Το πιο βέβαιο είναι αυτό: Την Τουρκία δεν την συμφέρει ο διάλογος, όσο η Ελλάδα επιμένει αταλάντευτα αφενός στο Διεθνές Δίκαιο, αφετέρου στον περιορισμό των όποιων συζητήσεων αποκλειστικά και μόνο στις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα. Η Αθήνα δεν συζητά τίποτα άλλο. Αντίθετα, ο Ερντογάν επιθυμεί να εντάξει στον διάλογο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, να βάλει φρένο στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και να «γκριζάρει» την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο.

Επιπλέον, η Άγκυρα επενδύει στην ανοχή που έχει δείξει μέχρι τώρα η ΕΕ και η Γερμανία, καθώς πιστεύει ότι χρειάζονται την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, η  γείτονα αξιοποιεί και τις αμερικανικές εκλογές, θεωρώντας πως μέχρι τον Ιανουάριο έχει ένα χρονικό περιθώριο να δρα όπως θέλει χωρίς αντιδράσεις. 

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ερντογάν έχει βρεθεί σε αδιέξοδο επειδή η Ρωσία ηγείται των εξελίξεων, επομένως βρήκε διέξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, τα εσωτερικά προβλήματα, κυρίως όσον αφορά την κατάρρευση της οικονομίας του, είναι ένας παράγοντας που τον πιέζει πολύ.

Το πού θα καταλήξει το όλον θέμα, μένει να το δούμε…

ΠΗΓΗ

Απάντηση

Back to top button
Enable Notifications    Ok No thanks