ΔΙΕΘΝΗ

BBC: Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ – Τουρκία

BBC: Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ – Τουρκία

Σε τροχιά σύγκρουσης κινούνται αυτό το καλοκαίρι ΗΠΑ και Τουρκία, καθώς η Άγκυρα εμμένει στην απόφασή της να ολοκληρώσει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα η έναρξη της παραλαβής των πρώτων από αυτούς να αναμένεται εντός του Ιουλίου, μεταδίδει το BBC.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να αλλάξει γνώμη και την προειδοποιούν ότι, εάν πραγματοποιήσει τα σχέδιά της, τα αμυντικά της συστήματα δεν θα είναι πλέον συμβατά με τα δυτικά συστήματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, η αντιπαράθεση αυτή εμπεριέχει παραμέτρους ασφαλείας και γεωστρατηγικές σκοπιμότητες, ενώ δεν λείπουν και οι οικονομικές προεκτάσεις. Εγείρει επίσης ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και προβληματίζει για τις διπλωματικές της επιδιώξεις.


Όπως επισημαίνει το BBC, οι ανησυχίες των ΗΠΑ απορρέουν από το γεγονός ότι η εγκατάσταση ενός αντιπυραυλικού συστήματος ρωσικής προέλευσης στο έδαφος μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ προϋποθέτει τη συνδρομή Ρώσων ειδικών, γεγονός που ενέχει κινδύνους στον βαθμό που η παρουσία τους εκεί θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητα θέματα ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

Η ενσωμάτωση των S-400 στα αμυντικά συστήματα της Τουρκίας θα μπορούσε να αποκαλύψει ουσιώδεις λεπτομέρειες αναφορικά με τα αεροπορικά αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και το αξιόμαχο της νατοϊκής αεροπορίας.

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ αποτυπώνονται στην επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν στον Τούρκο ομόλογό του, με την οποία τον προειδοποιεί ότι, εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, όλοι οι Τούρκοι πιλότοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ για εκπαίδευση θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει έρθει ήδη σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ σχετικά με την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους της Συρίας, ενώ το ολοένα και περισσότερο αυταρχικό ύφος της τουρκικής ηγεσίας αντιβαίνει με τις φιλελεύθερες αξίες πολλών άλλων μελών του ΝΑΤΟ.

Τέλος, η συστηματική σύμπλευση της Τουρκίας με τη Ρωσία ρίχνει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά ως προς τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, καταλήγει το δημοσίευμα του BBC.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δημοφιλη Θεματα

To Top