Ελληνική Πολιτική

Ψήφος Ομογενών: Χάθηκε η επιστολική – Συναίνεση με αστερίσκους απο όλα τα κόμματα

Το πρώτο βήμα για την ψήφο των ομογενών έγινε. Δεν ήταν, όμως, τολμηρό, καθώς ακυρώθηκε η επιστολική ψήφος για να βρεθεί η… συναίνεση. Και έτσι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνολικά ετοιμάζονται να ψηφίσουν για να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Η «χρυσή τομή» βρέθηκε, καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βγει από την πολιτική απομόνωση που διαμορφωνόταν στην διακομματική επιτροπή για την ψήφο των ομογενών.

Έτσι, η πολυπόθητη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη κυβέρνηση «νίκησε» την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να πρυτανεύσει η λογική.

Στο διακομματικό «παζάρι» έχασαν όλοι και κέρδισαν όλοι. Κέρδισαν τη συνεννόηση που για πρώτη ίσως φορά γίνεται ορατή και έχασαν την ευκαιρία της επιστολικής ψήφου.

Παρότι επρόκειτο για κάτι που ήθελε η κυβέρνηση, για λόγους σκοπιμότητας τελικά δέχτηκε την πρόταση του ΚΚΕ και οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους θα πρέπει να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία.

Να επισκέπτονται, δηλαδή, τους χώρους όπου θα είναι στημένες οι κάλπες όπως πρεσβείες, προξενεία ή άλλα κτήρια και να ψηφίζουν με τα ταξιδιωτικά επίσημα έγγραφά τους.

Προϋπόθεση θα είναι να έχουν διαμείνει δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία.

Ο «λευκός καπνός» στη διακομματική επιτροπή φάνηκε από νωρίς. Κυρίως η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25 που διαφωνούσαν αρχικά με πτυχές του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου.

Σε περίπτωση που η συναίνεση που εκφράζεται μέχρι στιγμής αποτυπωθεί και στην ψηφοφορία του νέου νόμου, τότε ασφαλώς η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου θα φέρουν τη συμφωνία ως «λάφυρο νίκης».

Ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζεται η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην πάει χαμένη η ευκαιρία και αναδεικνύεται η «εντολή» που είχε δώσει στον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο ήταν να μην χάσει τη δυνατότητα, φεύγοντας από την διακομματική δίχως συναινετική απόφαση.

Ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος, άλλωστε, το είπε αμέσως μετά το τέλος της διακομματικής επιτροπής, καθώς ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη διάθεση συναίνεσης που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή.

O υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι βρέθηκε η «χρυσή τομή» και επομένως μένει να αποδειχτεί εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφιστεί με πάνω από 200 ψήφους, όπως απαιτείται.

Αν γίνει αυτό τότε «σφραγίζεται» η νέα επικοινωνιακή αλλά και επί της ουσίας νίκη της κυβέρνησης, η οποία από την πρώτη στιγμή ήθελε να δείξει ότι δεν στέκεται πίσω από κομματικά συμφέροντα που εξυπηρετούν τους στόχους της και δεν φοβάται να πάει κόντρα και αντίθετα σε αυτούς όταν πρόκειται για το καλό της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών έδειξε από την πρώτη στιγμή την εικόνα που επικράτησε από τους εκπροσώπους των κομμάτων που πήραν μέρος στη συνεδρίαση.

«Ελπίζω να είναι το νομοσχέδιο αυτό το πρώτο που θα το ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές» δήλωσε ανακοινώνοντας παράλληλα τους βασικούς άξονες που διέπουν τη συμφωνία για τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι ομογενείς από τις επόμενες εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν, από την στιγμή που θα έχει ψηφιστεί ο νόμος της κυβέρνησης:

-Η ισοτιμία της ψήφου με εκείνη των ψηφοφόρων που ζουν στην Ελλάδα, δηλαδή να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα.

-Οι απόδημοι θα επιλέγουν υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα περιέχει 15 υποψηφίους, έναντι 12 σήμερα. 

Για το λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν στους 15 οι βουλευτές του Επικρατείας και σε αυτό να συμπεριληφθούν και προσωπικότητες της ομογένειας.

Οι απόδημοι θα ψηφίζουν μέσω φυσικής παρουσίας τους στα προξενεία και τους χώρους που θα επιλεγούν για τη διαδικασία.

-Ως προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Enable Notifications    Ok No thanks