Κόσμος

ΥΠΕΞ Γερμανίας – Χ.Μάας: «Η συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, αποκάλυψε σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου, πως η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αποτελεί «μια σημαντική συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή».

Είναι ένα «ιστορικό βήμα», εκτίμησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ελπίζουμε πως η συμφωνία αυτή (…) θα επιτρέψει να δοθεί μια νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή», είπε ο Χάικο Μάας.

Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ αναμένεται να υπογράψουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες στην Ουάσινγκτον μια ιστορική συμφωνία που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των σχέσεών τους, κάτι που θα κάνει το Αμπού Ντάμπι μόλις την τρίτη αραβική πρωτεύουσα που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, αν και διαφέρουν οι αναγνώσεις [της συμφωνίας] για το ισραηλινό σχέδιο προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών.

«Είναι καλό που η ισραηλινή κυβέρνηση ανέστειλε τα σχέδιά της για την προσάρτηση», υπογράμμισε ο Μάας.

«Από κοινού μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και στην περιοχή, εμπλεκόμαστε ενεργά τους τελευταίους μήνες εναντίον μιας προσάρτησης και υπέρ της επανάληψης των απευθείας συνομιλιών», εξήγησε ο υπουργός σε μια σύντομη ανακοίνωση. «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ενεργά μια τέτοια διαδικασία», συμπλήρωσε.

Τα ΗΑΕ υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δέχθηκε σε αντάλλαγμα για αυτή τη συμφωνία να «θέσει τέρμα στην επιδίωξη της προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχουν δήλωσε, ωστόσο, πως η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης παλαιστινιακής αυτής περιοχής έχει «αναβληθεί», αλλά το Ισραήλ δεν έχει «αποποιηθεί» αυτή τη δυνατότητα.
 

Απάντηση

Back to top button
Enable Notifications    Ok No thanks