ΙΣΤΟΡΙΑ

Σε 100 χρόνια θα έχει χαθεί το 90% των γλωσσών – Θα επιβιώσουν τα ελληνικά;

Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται. Έτσι σε 100 χρόνια είναι άγνωστο πως θα έχει διαμορφωθεί το γλωσσικό τοπίο.

Eίναι ένα μεγάλο ερώτημα που κανείς δεν έχει  απάντηση. Θα υπάρχουν άραγε τα ελληνικά όταν θα φτάσουμε στον 22ο αιώνα μ.Χ.;

Ή μήπως, σε μια άλλη εκδοχή, κυρίαρχη θα ..είναι η κινεζική, μια και τη μιλούν περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη και εφόσον η Κίνα είναι ανερχόμενη οικονομική δύναμη;

Από τις 6.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα ο Αμερικανός γλωσσολόγος καθηγητής John H. Mcwhorter προβλέπει ότι σε 100 χρόνια θα επιβιώσουν οι 600 και αυτές σε μια μορφή πολύ απλοποιημένη, συγκριτικά με την τρέχουσα μορφή τους, σε όλα τα επίπεδα της γλώσσας: φωνητικό, φωνολογικό, μορφολογικό, συντακτικό, σημασιολογικό, πραγματολογικό.

Πιθανόν η αγγλική θα είναι η κύρια γλώσσα στην οποία θα επικοινωνούν οι άνθρωποι ενώ θα μιλούν παράλληλα και κάποια άλλη τοπική γλώσσα, υποστηρίζει ο Mcwhorter σε πρόσφατο άρθρο του στη Wall Street Journal.

Δεν θα κυριαρχήσει η κινεζική, κατά την άποψή του, γιατί οι αγγλοσάξονες πρόλαβαν να εδραιώσουν τη γλώσσα τους στην εκπαίδευση, στις επιστήμες, στα μέσα ενημέρωσης.

Αν το σκεφτεί κανείς διαφορετικά, πλησιάζουμε στην εποχή που, κατά κάποιον τρόπο, θα λυθεί η «κατάρα» της Βαβέλ.

Δημοφιλη Θεματα

To Top