ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ποιος είναι ο Μητροπολίτης που αμφισβήτησε τον Πατριάρχη Μόσχας

Εντάσεις εντός της Ρωσικής Εκκλησίας μετά από τόσους μήνες της πανδημίας του Covid-19. Ο Μητροπολίτης Vyatka και Slobodskoy Μάρκος αρνήθηκε μια τιμή που του απονεμήθηκε από τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας. Η θέση του κ.Μάρκου συνδέεται με το αμφιλεγόμενο προσκύνημα στο Velikoretskoe, το οποίο τον Ιούνιο προκάλεσε πολλές μολύνσεις από τον κορονοϊό και έλαβε χώρα στη μητρόπολη Vyat’ka.

Ο Μητροπολίτης εξήγησε την άρνησή του σε επιστολή που εστάλη στον επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας. Η επιστολή δεν έφτασε ποτέ στην πατριαρχική υπηρεσία, αλλά διαδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποιοι συνέκριναν τον Μητροπολίτη με τον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν που ήταν Ρώσος μυθιστοριογράφος, ιστορικός και διηγηματογράφος ο οποίος επέστρεψε κρατικό βραβείο στον Πρόεδρο Boris Yeltsyn. Η πράξη του κ. Μάρκου πάντως αποκαλύπτει την ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο των εσωτερικών σχέσεων στο ρωσικό πατριαρχείο, όπως είχε διαφανεί και στην πρόσφατη Σύνοδο, η οποία αποφάσισε έναν εντυπωσιακό κύκλο μετακινήσεων και διορισμών στις διοικήσεις.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πατριάρχης είχε ήδη συγχαρεί τον Μητροπολίτη Μάρκο για την 25η επέτειό του από την επισκοπική χειροτονία και είχε ανακοινώσει την πρόταση να τον τιμήσει με το βραβείο του τάγματος του Αγίου Σεργίου του Ραντόνεζ του επιπέδου ΙΙΙ. Ο μητροπολίτης ευχαρίστησε για τις ευχές, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά την τιμή.

Ο λόγος της απόρριψης δεν έχει δημοσιευτεί: ίσως ο μητροπολίτης περίμενε υψηλότερη αναγνώριση, δεδομένου ότι έχει ήδη στην κατοχή του βράβευση της τάξης του Αγίου Σέργιου επιπέδου ΙΙ, υψηλότερο από αυτό που προτείνεται σήμερα. Ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Θρησκειών του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, Roman Lunkin, σχολίασε ότι «οι πραγματικές συγκρούσεις μεταξύ των κυριότερων ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας σήμερα καλύπτονται με πολλά μυστήρια και μόνο να υποθέσει μπορεί κανείς για τα κίνητρά τους. Η άρνηση του Μητροπολίτη Μαρκου δείχνει για πρώτη φορά ότι τέτοιες συγκρούσεις υφίστανται πραγματικά ».

Ο Μητροπολίτης είναι ένας πολύ ανεξάρτητος άνθρωπος, με έντονο χαρακτήρα, γνωστός για την αγάπη του για τις μοτοσικλέτες και πολύ αυστηρός στις σχέσεις με τον κλήρο της επισκοπής του. Έχει επικριθεί αρκετές φορές για συγκρούσεις με ενορίες, για την απότομη απομάκρυνση διαφόρων ενοριακών ιερέων, που οδήγησαν ακόμη και σε καρδιακή προσβολή και αυτοκτονία ανάμεσά τους. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έχει εκφράσει ριζοσπαστικές θέσεις υπερ των διαφωνούντων του Covid-διαφωνία ή υποστήριξη για τον αφορισμένο ηγούμενο Sergij των Ουραλίων.

Η άρνηση της τιμής εκ μέρους του Μάρκου συνδέεται ίσως με το αμφιλεγόμενο προσκύνημα στο Velikoretskoe , το οποίο τον Ιούνιο προκάλεσε πολλές μολύνσεις από κορονοϊο και έλαβε χώρα στη μητρόπολη του, χωρίς να μπορεί να το σταματήσει. Η πατριαρχία δεν βοήθησε τον μητροπολίτη να επιλύσει την ευαίσθητη κατάσταση, και αυτός είναι πιθανώς ο λόγος γιατί το κρατάει…μανιάτικο!

Η υπόθεση του Μητροπολίτη Μάρκου πάντως κινδυνεύει να ανοίξει κουτί της Πανδώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές εντάσεις εντός της Ρωσικής Εκκλησίας μετά τους πολλούς μήνες της πανδημίας του Covid-19. Πολλοί επίσκοποι πιστεύουν ότι δεν έχουν βοηθηθεί από το Πατριαρχείο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για την υγεία και την κοινωνία, και τώρα φαίνεται ότι έρχεται μια αναμέτρηση μεταξύ των Ορθόδοξων ιεραρχών.

Tags

Απάντηση

Back to top button
Close
Close
Enable Notifications    Ok No thanks