ΙΣΤΟΡΙΑ

Ποιος ήταν ο πατριάρχης της γνωστής οικογένειας Kennedy και πως απέκτησε την περιουσία του; (φωτο)

Οι Kennedy υπήρξαν μια πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας του John και του Robert αλλά και επτά ακόμα παιδιών, είχε φροντίσει να κερδίσει αρκετά λεφτά για να έχει από μικρή σχετικά ηλικία μια περιουσία. Αργότερα οι γιοι του σπούδασαν, με τον πρώτο να γίνεται αρχικά Γερουσιαστής και μετά πρόεδρος των ΗΠΑ και τον δεύτερο να γίνεται αρχικά Γενικός Εισαγγελέας του κράτους και μετά υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Και οι δυο δολοφονήθηκαν. 

Το σίγουρο είναι πως Joseph P. Kennedy Sr. είχε μυαλό. Αλλά δεν το χρησιμοποιούσε πάντα νόμιμα. Στα 25 του ήταν ο νεότερος πρόεδρος τράπεζας των ΗΠΑ. Είχε ήδη αρκετά λεφτά, αλλά μάλλον ήθελε πολλά περισσότερα. Έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιεί πληροφορίες που μάθαινε εμπιστευτικά ή λόγω της θέσης του, για να κερδίζει στο χρηματιστήριο. Πρακτική που αργότερα έγινε παράνομη.

Τότε όμως ήταν απλά ανήθικη και ο Kennedy την εκμεταλλεύτηκε, μαζί με άλλες. Όπως το ότι δημιουργούσε τεχνητές «κρίσεις» για να μειώσει την αξία των μετοχών, ή ότι πουλούσε μετοχές απλά για να τις ρίξει. Μάλιστα έλεγε πως «Είναι εύκολο να βγάλεις λεφτά στο χρηματιστήριο, ας το κάνουμε πριν περάσουν κάποιον νόμο». Ξέρετε ποιος πέρασε τον νόμο; Ο Joseph Kennedy, όταν έγινε επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ το 1934.

Υπάρχει βέβαια και η φήμη ότι αύξησε κατά πολύ την περιουσία του την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Λέγεται ότι διακινούσε παράνομα αλκοόλ και πως ήταν συνεταίρος με τον μαφιόζο Sam Giancana. Διάφορα μέλη της μαφίας, όπως ο Frank Costello, είχαν δηλώσει ότι ο Kennedy υπήρξε λαθρέμπορος.

Αποδείξεις δεν υπήρξαν ποτέ. Μόνο ενδείξεις για να υποστηρικτούν και οι δυο πλευρές. Λέγεται πως όταν ο John Kennedy έβαλε υποψηφιότητα, το επιτελείο του Nixon έκανε τεράστια έρευνα για την οικογένεια ώστε να χρησιμοποιήσει στοιχεία εναντίον του αντιπάλου του. Βρήκε αρκετά πράγματα, αλλά δεν βρήκε τίποτα για λαθρεμπόριο, απόδειξη ότι δεν το χρησιμοποίησε.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές της καριέρας του πατέρα Kennedy στο λαθρεμπόριο λένε πως το 1922, εν μέσω ποτοαπαγόρευσης, ο Kennedy σέρβιρε αρκετό αλκοόλ στο reunion με τους συμφοιτητές του στο Harvard. Αμέσως μετά την ποτοαπαγόρευση, είχε μια μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, έτοιμος να τη διαθέσει σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο ίδιος πάντως έλεγε πως τα απέκτησε νόμιμα. Για την ακρίβεια, λίγο πριν την άρση της ποτοαπαγόρευσης χρησιμοποίησε τις πολιτικές του γνωριμίες και τα χρήματα του, υπογράφοντας αποκλειστικά συμβόλαια με γνωστές εταιρείες που παρήγαγαν ουίσκι και τζιν. 10 χρόνια μετά πούλησε την εταιρεία με τα οινοπνευματώδη για το τεράστιο τότε ποσό των 8,2 εκατομμυρίων δολαρίων (δηλαδή σημερινά 100 εκατομμύρια). 

Από εκεί και πέρα σαν άνθρωπος έχει ακόμα χειρότερη φήμη. Απατούσε συχνά την γυναίκα του και προέτρεπε τα αγόρια της οικογένειας να κάνουν το ίδιο. Κάποια στιγμή είχε εpωτικές σχέσεις με την ηθοποιό Gloria Swanson, την οποία και πήρε μαζί με την γυναίκα του σε διακοπές στην Ευρώπη.

Οι φήμες λένε πως υπήρξε αντισημίτης, ενώ έβλεπε τους Ναζί με συμπάθεια. Κάτι που επίσης αμφισβητείται. Όταν επέστρεψε στην Αμερική από την Αγγλία είπε μάλιστα πως η «δημοκρατία έχει πεθάνει στην Αγγλία, ίσως και εδώ». Μπορεί να έφυγε από κάθε πόστο τότε, και να αντιμετωπίστηκε αρχικά ως «μαύρο πρόβατο», αλλά λίγα χρόνια αργότερα ήταν πίσω από μια μεγάλη καμπάνια που έκανε τον γιό του πρόεδρο της χώρας.

Η Rosemary Kennedy

Για τις πολιτικές καριέρες των γιων του βέβαια, έκανε και κάτι άλλο. Επέλεξε να κάνει λοβοτομή στην κόρη του Rosemary και μάλιστα κρυφά από τη γυναίκα του.  Από μικρή είχε νοητικά προβλήματα, λόγω μιας επιπλοκής στη γέννα, αλλά διάβαζε, έγραφε και ήταν καλή στην αριθμητική. Στην Αγγλία έζησε την καλύτερη περίοδο της ζωής της. Όταν επέστρεψε όμως έγινε ατίθαση και πολλές φορές είχε εκρήξεις θυμού. Μεταγενέστεροι ψυχίατροι ισχυρίζονται ότι έπασχε από κατάθλιψη.

Την έστειλαν σε μοναστήρι, αλλά εκείνη το έσκαγε, με τις μοναχές να ανησυχούν ότι είχε σχέσεις με άντρες. Ήταν μια πολύ όμορφη κοπέλα που τραβούσε την προσοχή άλλωστε. Ο πατέρας της άρχισε να ανησυχεί πως η συμπεριφορά της θα κάνει κακό στην οικογένεια. Η λοβοτομή ήταν μια αποτυχία και η Rosemary κατέληξε να μην μπορεί να περπατήσει, να χρησιμοποιεί ελάχιστες λέξεις και γενικά να μην εξυπηρετείται μόνη της.

Ο πατέρας Kennedy ήταν λοιπόν για κάποιους ένας ικανός και έξυπνος άνδρας, ενώ για κάποιους άλλους, ήταν αδίστακτος και υπερβολικά σκληρός. Το πιο πιθανό είναι να ήταν όλα τα παραπάνω. Άραγε έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως τα παιδιά του πλήρωσαν για τις αμαρτίες του πατέρα;

Tags

Απάντηση

Back to top button
Close
Close
Enable Notifications    Ok No thanks