Γυναίκα

Νέα έρευνα: Λιγότερο επιθετικά τα παιδιά που παίζουν με τον μπαμπά τους

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Ίδρυμα Lego, διαπιστώθηκε πως το παιχνίδι των παιδιών με τον πατέρα τους, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξή τους.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί, μετά από ανασκόπηση σε 79 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε οικογένειες με παιδιά 0-3 ετών, την περίοδο 1977-2017 κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι το σωματικό παιχνίδι μπαμπά-παιδιού (όπως το κυνηγητό, το γαργάλημα, η «πάλη») βοηθάει τα παιδιά μακροπρόθεσμα να ελέγχουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους, τα προστατεύει από την υπερκινητικότητα και μειώνει την επιθετικότητά τους, για παράδειγμα απέναντι σε συμμαθητές τους στο σχολείο.

«Το σωματικό παιχνίδι δημιουργεί διασκεδαστικές, συναρπαστικές καταστάσεις, στις οποίες τα παιδιά έχουν την ευκαιρία για αυτοέλεγχο» όπως σχολίασε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Πολ Ραμαντάνι, καθηγητής Παιχνιδιού στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, προσθέτοντας:

«Τα παιδιά καλούνται να ελέγξουν τη δύναμή τους και να μάθουν πότε το παρατραβούν. Είναι ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο εξασκούν τις αντιδράσεις τους. Αν αντιδράσουν με λάθος τρόπο […] την επόμενη φορά ίσως θυμηθούν να συμπεριφερθούν διαφορετικά».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μόνο με τη μητέρα τους δεν στερούνται, απαραίτητα, τα παραπάνω οφέλη. Όλες οι αλληλεπιδράσεις με τους γονείς τους στη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής τους συνδέονται με περισσότερα γνωσιακά και κοινωνικο-συναισθηματικά οφέλη.

Καλό είναι πάντως ένας γονέας, ανεξαρτήτως φύλου, να προσφέρει στα παιδιά του ποικιλία δραστηριοτήτων, ώστε να τα βοηθήσει να αναπτύξουν ένα πλήθος δεξιοτήτων.

Tags

Απάντηση

Back to top button
Close
Close