ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα: Η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νευρολογίας της Γερμανίας, αποδείχθηκε πως η κοινωνική απομόνωση θέτει τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμα και αρκετών θανάτων.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από 4.316 άτομα (μέση ηλικία 59,1 ετών) που προσλήφθηκαν στη μεγάλη κοινοτική μελέτη 2000 – 2003 .

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όσοι είναι κοινωνικά απομονωμένοι έχουν περισσότερες από 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιαγγειακό συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, από αυτά που είναι κοινωνικά ενσωματωμένα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσοι είναι κοινωνικά απομονωμένοι είναι σχεδόν 50% πιο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, και η έλλειψη οικονομικής υποστήριξης αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχαν γνωστή καρδιαγγειακή νόσο και παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια κατά μέσο όρο. 

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η αίσθηση της μοναξιάς ή της έλλειψης επαφής με στενούς φίλους και την οικογένεια μπορεί να έχει αντίκτυπο στη σωματική σας υγεία. Αυτό που μας λέει αυτή η μελέτη είναι ότι η ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών σχέσεων έχει μεγάλη σημασία για την υγεία της καρδιάς σας παρόμοια με το ρόλο των κλασικών προστατευτικών παραγόντων όπως η υγιής αρτηριακή πίεση, τα αποδεκτά επίπεδα χοληστερόλης και ένα φυσιολογικό βάρος», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός.

«Αυτή η παρατήρηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρούσα συζήτηση σχετικά με την πανδημία COVID-19, όπου οι κοινωνικές επαφές έχουν περιοριστεί, στις περισσότερες κοινωνίες», πρόσθεσε άλλος καθηγητής.

Κατά τη διάρκεια των 13,4 ετών παρακολούθησης, σημειώθηκαν 339 καρδιαγγειακά συμβάντα όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια και υπήρχαν 530 θάνατοι μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η έλλειψη κοινωνικής ένταξης βρέθηκε να αυξάνει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 44% και να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 47%.

Η έλλειψη οικονομικής υποστήριξης συσχετίστηκε με 30% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. 

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι έχουν τόσο κακά αποτελέσματα υγείας δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά «πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη, να εξετάσουμε πώς οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία μας και να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με κοινωνική απομόνωση για τη βελτίωση της συνολικής μας υγείας και μακροζωίας ».

Δημοφιλη Θεματα

To Top