Ελληνική Πολιτική

Κ.Τσιάρας: «Πιθανόν να υπάρξουν και πιο αυστηρές ποινές για τους παραβάτες»

Η εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού δείχνει να κινείται σε ικανοποιητική κατεύθυνση, ανέφερε σήμερα ο Κώστας Τσιάρας αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών και των διοικητικών μέτρων, αν οι εξελίξεις το απαιτούν.

Όπως εξήγησε, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι αντιμετωπίζουμε έναν τεράστιο κίνδυνο και η εξάπλωση της πανδημίας θα μας έφερνε αντιμέτωπους με φαινόμενα αντίστοιχα των γειτονικών μεσογειακών χωρών. Επειδή υπήρχε η πρόνοια και η λήψη μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης από τη μία πλευρά, και από την άλλη έγκαιρα η πλειοψηφία αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να προσαρμοστεί, γι΄αυτόν τον λόγο τουλάχιστον μέχρι σήμερα μάλλον έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα στην εξέλιξη αυτής της πανδημίας, συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχει και μία μερίδα συμπολιτών μας που δεν αντιλαμβάνονται αυτήν την κρισιμότητα, δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπακούσουν σε μία γενικότερη οδηγία που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε όσο γίνεται περισσότερο αλώβητοι αυτήν την πολύ δύσκολη πραγματικότητα και τη μεγάλη πανδημία.

Αυστηροποίηση ποινών και μέτρων

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ποινών και των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι υπάρχουσες ποινές και τα μέτρα λειτουργούν αρκετά ικανοποιητικά.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές και πρόστιμα στο μέλλον. «Αν δούμε ότι αυτό που θέλουμε, όχι να επιβάλλουμε αλλά να φέρουμε ως κουλτούρα σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που ελπίζω ότι θα διαρκέσει η πανδημία, αν δούμε ότι δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, πιθανόν θα πρέπει κανείς να σκεφτεί ακόμα και αυστηροποίηση των ποινών. Μιλάω για τα διοικητικά μέτρα», συμπλήρωσε σχετικά.

Αποσυμφόρηση φυλακών

Όπως επισήμανε ο κ. Τσιάρας, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι κίνδυνοι της πανδημίας, έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά μέτρα προκειμένου να μη διαδοθεί ο κορωνοϊός μέσα στο χώρο των φυλακών. Από την πρώτη στιγμή λειτουργούν με συνθήκες καραντίνας, ανέφερε και συνέχισε εξηγώντας ότι, προκειμένου να μπούμε σε μία λογική αποσυμφόρησης των φυλακών, υπάρχει μία επεξεργασία διαφορετικών σχεδίων σε σχέση και με τον αριθμό των ανθρώπων που είναι να αποφυλακιστούν αυτήν την περίοδο, αλλά και με τα αδικήματα που πρέπει να τύχουν αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης.

Ειδικότερα, κάποιοι κρατούμενοι έχοντας συμπληρώσει κάποιο όριο ηλικίας, και έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο ποινής για μία συγκεκριμένη φύση αδικημάτων, ενδέχεται να υπάρξει η δυνατότητα να αποφυλακιστούν, με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού μέσα στο χώρο των φυλακών. Αυτό το ποσοστό δεν θα μπορούσε να είναι πάνω από 10%.

Παράταση δικαστικού έτους

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η πατρίδα μας ζει σε μία περίοδο ειδικών συνθηκών» ανέφερε ο υπουργός εξηγώντας ότι πρέπει όλοι να καταλάβουμε και να συνδράμουμε όσο μπορούμε περισσότερο δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό, προκειμένου και η χώρα να επιστρέψει στη δική της κανονικότητα.

Όπως τόνισε, το να συζητάμε για το αν οι δικαστές θα εργαστούν για 2-3 εβδομάδες μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να επιστρέψουμε σε αυτήν την κανονικότητα δεν τιμάει κανέναν μας και δημιουργεί άλλου είδους εντυπώσεις στην ελληνική κοινωνία. «Αντίθετα, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να δείξουμε με το δικό μας παιδαγωγικό παράδειγμα ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να στηρίξουμε μία σοβαρή προσπάθεια που πρέπει να κάνει η χώρα μας την επόμενη μέρα. Δεν χωρούν ούτε μικροσυντεχνιακές διεκδικήσεις ούτε μία φιλοσοφία που σε μεγάλο βαθμό είχε κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας, τονίζοντας ότι με σοβαρότητα, με ευθύνη, με έντονη συναίσθηση μίας πραγματικότητας που πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να την κάνουμε καλύτερη και να την αλλάξουμε την επόμενη μέρα, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν.

«Δεν είναι στιγμή ούτε για τέτοιου είδους συζητήσεις συνδικαλισμού ούτε για διεκδικήσεις που στο παρελθόν θα φαντάζανε απολύτως δίκαιες αλλά σήμερα δείχνουν ότι πρέπει να κινηθούμε σε μία διαφορετική κατεύθυνση», κατέληξε.

Tags

Απάντηση

Back to top button
Close
Close