Κόσμος

Ιταλία: Σχεδόν το 70% των πολιτών ζητά την μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών

Δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και βάση των μέχρι στιγμής μετρήσεων,  το 69,5% των Ιταλών είπε «ναι» στην μείωση των βουλευτών και γερουσιαστών, από 945 σε 600.

Σε ότι αφορά τις περιφερειακές εκλογές, οι τελευταίες προβολές επί πραγματικών ψήφων, δείχνουν ότι στην Τοσκάνη προηγείται ο προοδευτικός υποψήφιος Αλφόνσο Τζάνι, και στην Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, ο νυν κεντροαριστερός περιφερειάρχης Μικέλε Εμιλιάνο. Και στην Καμπανία, με κύρια πόλη την Νάπολη, ο περιφερειάρχης Ντε Λούκα, του Δημοκρατικού Κόμματος, ξεπερνά το 50% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά στην Ιταλία υπερισχύσει θεαματικά, σύμφωνα πάντα με τα exit poll, στο Βένετο (με τον περιφερειάρχη της Λέγκα, Λούκα Τζάια, ο οποίος ξεπερνά το 70% των ψήφων) στην Λιγουρία με πρωτεύουσα την Γένοβα, και στην κεντρική περιοχή Μάρκε.

Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίησή για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς το, «ιστορικό». «Θα έχουμε ένα κανονικό κοινοβούλιο, με λιγότερες θέσεις και προνόμια», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Ο δε γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, κρίνει σαφώς ανακουφιστικά τα αποτελέσματα στην Τοσκάνη και την Απουλία, όπου μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η μάχη των δυο μεγαλύτερων παρατάξεων θα μπορούσε να κριθεί από μικρή διαφορά ψήφων. Σύμφωνα με τον Τζινγκαρέτι, « τώρα ξεκινά μια νέα περίοδος μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα».

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ανέβαλε τις δηλώσεις του, προγραμματισμένες για τις 6 τοπική ώρα και σύμφωνα με τους παρατηρητές, το αποτελέσματα δεν τον ικανοποιούν, διότι ήλπιζε να κερδίσει σχεδόν σε όλες τις μεγαλύτερες περιφέρειες όπου στήθηκαν οι κάλπες.

Απάντηση

Back to top button
Enable Notifications    Ok No thanks