Επιστήμες

Η NASA δίνει χρηματικό έπαθλο σε όποιον σχεδιάσει την καλύτερη… τουαλέτα για το φεγγάρι

Η NASA δίνει χρηματικό έπαθλο σε όποιον σκεφτεί την καλύτερη ιδέα σχετικά με την… αφόδευση στο φεγγάρι.

Με τον διαγωνισμό Lunar Loo Challenge η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος ελπίζει ότι θα λάβει ιδέες για το πώς θα πηγαίνουν οι αστροναύτες τουαλέτα.

«Προφανώς και δεν είναι το πρώτο θέμα που μας απασχολεί. Δεν επιστρέφουμε στο φεγγάρι για να έχουμε να λέμε ότι “πήγαμε τουαλέτα” αλλά δεν θέλουμε και καταστάσεις όπως αυτές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν» δήλωσε ο project manager Μάικ Ιντερμπαρτόλο.

Το χρηματικό έπαθλο για την καλύτερη ιδέα που θα εφαρμοστεί στην αποστολή Artemis, το πρόγραμμα για την προσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άνδρα έως το 2024, ορίστηκε στα 35.000 δολάρια.

Οι παλαιότεροι στην NASA θυμούνται ακόμα τα προβλήματα στις αποστολές Apollo όταν αστροναύτες χρησιμοποιούσαν σακούλες που κολλούσαν με ταινία, πρακτική που ορισμένες φορές δεν ήταν και πολύ… ακριβής.

Μνημειώδης είναι η φράση αστροναύτη που έχει αποτυπωθεί στα αρχεία καταγραφής των διαλόγων των πληρωμάτων: «Πώς βρέθηκε αυτό εδώ; Μια κ@@@α πετάει εδώ μέσα».

Το ζητούμενο για τη NASA είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι όπου η βαρύτητα είναι το 1/6 αυτής στη Γη.

Για όποιον ενδιαφέρεται οι αιτήσεις υποβάλλονταικαι έως τις 17 Αυγούστου.
 

Tags

Απάντηση

Back to top button
Close
Close