ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Γαλάζια πατρίδα θα γίνει ο "τάφος" της Τουρκίας

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη να ακολουθεί το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, σφετεριζόμενη τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, την Α. Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, παρά την υποβιβασμό και την παραίτηση του Τούρκου Ναύαρχου Cihat Yaycı, αναφέρει ειδικός αναλυτής γνωστού αμερικανικού ινστιτούτου.

Ο Τούρκος Ναύαρχος παραιτήθηκε ως γνωστόν τον Μάιο μετά την απομάκρυνσή του από το βασικό αξίωμα του ενεργού συμβούλου του αρχηγού του τουρκικού ναυτικού από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει στην  Άγκυρα σε σχέση με τα σχέδια σε Λιβύη ή Ανατολική Μεσόγειο. Ο αντικαταστάτης του Yaycı,Ναύαρχος Yankı Bağcıoğlu, έχει σημαντική αναγνώριση από τα μέσα ενημέρωσης ως επικεφαλής ενορχηστρωτής των ναυτικών ασκήσεων «Γαλάζια Πατρίδα», αναφέρει ο  Ράιαν Τζίνγκερς, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μεταπτυχιακών Ναυτικών σπουδών στις ΗΠΑ.

Υπό το πρίσμα των δυναμικών πολιτικών που υπερασπίστηκε νωρίτερα ο Yaycı, η Τουρκία απέστειλε ειδικά σκάφη στο νησί της Κύπρου για εξερεύνηση για φυσικό αέριο, ενώ υπέγραψε ναυτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης, αγνοώντας τα χωρικά ύδατα γύρω από την Κύπρο και τα ελληνικά νησιά.

Το τουρκικό ναυτικό με τις ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Πατρίδα» προσπαθεί να κυριαρχήσει εφαρμόζοντας τα όσα παρουσιάζονται στον γνωστό χάρτη με το σχέδιο αυτό.

“Ωστόσο, οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία πολλές χώρες ανταγωνίζονται για δικαιώματα στους πόρους υδρογονανθράκων”, δήλωσε ο Γκίνγκερς.

“Αυτό που πρεσβεύει όμως η “Γαλάζια Πατρίδα” αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για το μέλλον της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ”, είπε ο ίδιος.

Οι ολοένα και πιο θερμές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα, καθώς και η έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ της άρσης του εμπάργκο όπλων εναντίον της Κύπρου κατά τη διάρκεια των αυξημένων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, δημιουργούν αμφιβολίες για τους δεσμούς της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα, τονίζει ο Αμερικανός ειδικός.

Τα σχέδια του Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο σε συνδυασμό με αυτά της Μουσουλμανικής αδελφότητας κατά των χωρών της περιοχής, αν πετύχουν θα καταστήσουν την Τουρκία ουσιαστικά μια μεσαία υπερδύναμη.

Αυτό, ότι και να λένε διάφοροι ειδικοί αναλυτές και σε συνδυασμό της στήριξης της Άγκυρας στο ακραίο Ισλάμ η Τουρκία θα στοχοποιηθεί από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, καθώς και από τις χώρες της Α.Μεσογείου. Το σενάριο αυτό όμως θα “βάλει φωτιά” σε ολόκληρη την περιοχή και χαμένοι στο τέλος θα βγουν και πάλι οι Νεο-Οθωμανοί όπως ακριβώς έγινε και στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. 

Tags

Απάντηση

Back to top button
Close
Close