ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο Αττικής: To νέο πάρκο ανακύκλωσης (φωτό)

Ένα πρωτότυπο πάρκο γεννιέται στο Ηράκλειο Αττικής.Πρόκειται για το «Πάρκο Ανακύκλωσης» το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα για το περιβάλλον.

Στόχος τόσο του δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου, όσο και του ίδιου του καλλιτέχνη, είναι να αποτελέσει το πάρκο αυτό ένα ανοιχτό σχολείο ανακύκλωσης, αλλά και δημιουργίας ταυτόχρονα, καθώς οι επισκέπτες αλλά και οι μαθητές, θα μπορούν μέσα στη φύση του πάρκου να βλέπουν διάφορα «άχρηστα» αντικείμενα, που κάτω από άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στους κάδους των σκουπιδιών επιβαρύνοντας το περιβάλλον, να επαναχρησιμοποιούνται, να ανακυκλώνονται κι έτσι να έχουν αποκτήσει νέα αξία ως χρηστικά αντικείμενα ή ως καλλιτεχνήματα.

«Μπορεί να γίνει ένα πάρκο υπαίθριας διδασκαλίας», λέει  ο κ. Περδικάρης και στη συνέχεια αντλεί από τη μνήμη του τις δικές του αναφορές, που δίνουν και μια εξήγηση για το πώς προέκυψε αυτή η ιδέα: «Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο πάρκο είχε πρωτογίνει στην Ολλανδία το 1958. Όμως για μένα αλλού βρίσκονται οι ρίζες. Στα σχολικά χρόνια, όταν το Ηράκλειο ήταν ένα χωριό και πολλές φορές βγαίναμε για μάθημα στην ύπαιθρο. Αυτό μας έφερνε σε άμεση επαφή με τη φύση, με τα ζώα, με τα έντομα και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε τότε, αποκτούσαμε οικολογική συνείδηση. Αυτό θέλουμε να καταφέρουμε και τώρα. Να αποκτήσουν τα παιδιά μέσα σε ένα πάρκο, την αίσθηση του περιβάλλοντος και την αξία της ανακύκλωσης, να δημιουργήσουμε δηλαδή παιδεία ανακύκλωσης».

Το παρκάκι αυτό στήνεται στη διασταύρωση των οδών Ανατολής και Σουλίου και για το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και θα είναι έτοιμο, ο Περικλής Περδικάρης απαντά: «Πάντα θα δημιουργείται κάτι καινούργιο, δεν θα τελειώσουν ποτέ οι δημιουργίες της ανακύκλωσης και προσωπικά προτιμώ τις εκπλήξεις. Ωστόσο, με το άνοιγμα των σχολείων πιστεύω ότι το Πάρκο Ανακύκλωσης θα είναι σε θέση να δεχτεί και τις πρώτες επισκέψεις».

Tags

Απάντηση

Back to top button
Close
Close