ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δένδιας: Ομοψυχία και υπευθυνότητα στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Οι τρέχουσες εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Τετάρτη.

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 4 μ.μ. η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Επί τάπητος τέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ενέργειες της Τουρκίας, η κατάσταση στη Λιβύη, τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και οι γερμανικές αποζημιώσεις.

Σε δηλώσεις του μετά από το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι διαπιστώθηκε ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων, παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις.

«Η επίσκεψη Χαφτάρ δείχνει πως η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για τις επαφές τις κυβέρνησης με τρίτες χώρες για τη δημιουργία κοινού μετώπου με φόντο τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, ενώ σημείωσε ότι η επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις.

Αναφορικά με τη διαδικασία του Βερολίνου, επέμεινε ότι ξεκίνησε προτού αναλάβει η Ν.Δ. τη διακυβέρνηση και είχε προηγουμένως αξιολογηθεί με τρόπο που δεν οδήγησε στη συμμετοχή της Ελλάδας.

Παρατήρησε, δε, πως η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν μπορεί να κριθεί επιτυχημένη σε ό,τι αφορά την κατάπαυση του πυρός.

Τόνισε επιπλέον ότι η Αθήνα διαμήνυσε στη Γερμανία ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία περνάει στον ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι το ελληνικό αίτημα θα γίνει δεκτό.

«Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές»

Αναφορικά με το αίτημα προς τη Γερμανία για επανορθώσεις και αποζημιώσεις και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, επεσήμανε ότι «η ελληνική απάντηση προς τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δεν θεωρείται λήξαν», προσθέτοντας πως «οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές».

Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Αθήνας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών της περιοχής.

Απάντηση

Back to top button
Enable Notifications    Ok No thanks