ΑΠΟΨΕΙΣ

Αντιπτέραρχος Ιατρίδης: «Δεν θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με την Τουρκία»

Τις εξελίξεις γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασε ο αντιπτέραρχος Κώστας Ιατρίδης, ο οποίος προέβλεψε ότι δεν θα πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες, αν η Ελλάδα δεν υπογράψει συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

«Η Τουρκία είναι αναθεωρητικό κράτος, δεν σταμάτησε στη Συρία, πάει στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και τώρα στη Λιβύη. Γιατί; Γιατί θέλει να την κάνει έναν δορυφόρο, ένα οθωμανικό φυλάκιο. Θέλει να κάνει την ανατολική Μεσόγειο μία τουρκική λίμνη για να την ελέγχει με όλα τα συνεπακόλουθα», δήλωσε αρχικά ο αντιπτέραρχος στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Σε ότι αφορά στη Λιβύη, επειδή ακούγονται πολλά και υπάρχει κινητοποίηση, η μεν Αμερική δεν θέλει τον Χάφταρ γιατί επηρεάζεται από τη Ρωσία, που αν επικρατήσει ο Χάφταρ, αμέσως η Ρωσία αναλαμβάνει έναν ηγετικό ρόλο και σε αυτή την περιοχή, όπου έχει συμφέροντα και η Αμερική. Στη συνδιάσκεψη που θα γίνει στη Γερμανία για το λιβυικό, παίζεται το σενάριο να υπάρξει μια πολιτική λύση με κάποιον άλλον. Αν επικρατήσει να μην είναι ο Χάφταρ, ούτε ο Σάρατς, αλλά κάποιος άλλος ηγέτης, θα επηρεάσει εμάς, γιατί εμείς έχουμε ποντάρει στο να επικρατήσει ο Χάφταρ για να ακυρώσει τη συμφωνία».

Για το αν η συνθήκη Τουρκίας – Λιβύης μπορεί να αλλάξει: «Είτε αλλάξει, είτε όχι, δυστυχώς για εμάς, η Τουρκία έχει δημιουργήσει τετελεσμένο. Αν έρθει μία άλλη λύση ή ο Χάφταρ, θα πει ότι εγώ δεν αναγνωρίζω τον Χάφταρ, εγώ έκανα τη συμφωνία με μια αναγνωρισμένη κυβέρνηση με τον Σάρατς και έχω δικαιώματα. Δυστυχώς αυτή η συμφωνία παράγει κάποια αποτελέσματα. Από την άλλη, η Τουρκία προχωράει και κάνει βήματα όσο την καλύπτει η Αμερική και η Ρωσία και δεν επηρεάζει ζωτικά τους συμφέροντα».

Για το αν μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση μέσω της διπλωματικής οδού, χωρίς να υπογράψει η Ελλάδα την οποιαδήποτε συνθήκη συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, έστω και με εταιρείες, όχι κράτη: «Με αυτήν την Τουρκία, με αυτόν τον ηγέτη… Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω γιατί ποντάρει ότι το 2023, που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τον Κεμάλ Ατατούρκ, θέλει να παρουσιάσει μια μεγαλύτερη Τουρκία, οπότε να υπερκεράσει τον Κεμάλ και να γίνει αυτός ο εθνοπατέρας. Με αυτές τις προθέσεις δεν υπάρχει περίπτωση. Μόνο η Αμερική και η Ρωσία σε δεύτερη μοίρα μπορεί να τον σταματήσει, η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα».

Για τις υπερπτήσεις των Τούρκων: «Έχει αυξήσει όχι μόνο στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Η Τουρκία δείχνει την παρουσία της, επαναφέρει τη θεωρία των “Γκρίζων ζωνών”, αυτό θέλει να κατοχυρώσει και όταν λέμε εμείς να αρχίσουμε συζητήσεις για να πάμε στη Χάγη, προσπαθεί να βάλει και πολλά πράγματα στο τραπέζι. Όταν υπάρχουν τόσα πολλά αεροπλάνα στο Αιγαίο και γίνονται αερομαχίες, κάτω από συνθήκες που υπάρχουν μεγάλες ταχύτητες, υπάρχει ανα πάσα στιγμή ενδεχόμενο να γίνει κάποιο ατύχημα».

Tags

Απάντηση

Back to top button
Close
Close
Enable Notifications    Ok No thanks